Cap.1 – La producció vidriera al Maresme al llarg de la història

Parlar del vidre és parlar d’una matèria descoberta per l’home fa més de 3000 anys i que continua fent servei a la humanitat, tant per crear peces artístiques, com també per fabricar utensilis d’ús diari o per utilitzar en les tecnologies més actuals, sense oblidar la seva condició de matèria reciclable.


Això és el que escrivia el R. P. Antonio Neri en el seu llibre Arte vetraria l’any 1678:

“…son tan grandes los servicios que el vidrio procura a la humanidad, que parece casi imposible poder prescindir de su uso… Las materias de que se compone el vidrio se encuentran en gran abundancia en todas partes y regiones, pudiéndolos fabricar en todos los sitios en los hornos de las vidrierías se colorea el vidrio en tantos colores y con tanta hermosura y perfección que parece imposible poder encontrar en el mundo otra materia parecida a él.”

Així doncs, la història que presentem té com a rerefons l’homenatge al vidre i als seus treballadors en l’escenari geogràfic del Maresme, on les condicions naturals en van permetre la fabricació i comercialització des de les primeres civilitzacions que van poblar aquesta zona mediterrània.
La història social i econòmica d’aquesta comarca barcelonina, i gran part de la seva internacionalitat, està lligada al treball del vidre.
D’aquesta manera s’ha volgut commemorar el centenari del naixement d’una de les fàbriques de vidre més importants de la Península Ibèrica: Cristalleries de Mataró, el Forn del Vidre, una cooperativa singular.
L’exposició és un recorregut per la seva història i pel seu desenvolupament comercial al llarg dels anys, des de la fundació el 1919 fins al tancament el 2008.
Però s’hi pot observar, també, el fons social que movia aquella empresa que cuidava del benestar, de la cultura i de l’oci dels cooperadors en èpoques en que no era fàcil aconseguir aquestes coses per a les classes treballadores amb ideals polítics, majoritàriament, d’esquerres.
Acompanyant els textos hi trobem material gràfic i documents antics del fons de Cristalleries, que es custodia a l’Arxiu Comarcal del Maresme.
Com a fermall d’or, peces artesanes fetes pels vidriers i que formen part de l’expressió de la cultura vidriera que ha acompanyat sempre la tradició del nostre país.
Juntament amb el material del Forn del Vidre, s’hi ha introduït una mostra d’objectes i treballs de vidre conservats al Museu de Mataró, d’èpoques antigues, romana i moderna, tots ells trobats en les excavacions arqueològiques dutes a terme al Maresme.
Com a colofó, peces d’artesans actuals que segueixen, d’una manera o altra, treballant el vidre industrial o artesà, i que anomenem els hereus, perquè la majoria d’ells són fills o nets d’antics treballadors de la Cooperativa que mantenen viva la flama que permet fer dúctil el vidre.

Hi ha vestigis que ens mostren que en l’època romana al Maresme es treballava el vidre. L’ofici de vidrier hi arrela fortament a partir del segle XVI i persisteix fins als nostres dies.